Ik reisde met 1 euro per dag door Europa

Wat gebeurt er als je ‘ja’ zegt op alles wat gewoon goed voelt? Wat reikt het leven je dan aan?

100 dagen op reis, met 1 euro per dag. Zonder plan, met auto, naar in ieder geval Israël ergens als bestemming. Mezelf vrij spel geven om dit avontuur te beleven. Echt leven vanuit mijn hart.

Ervaren wat geven, delen en leven is. Van gebeurtenis naar gebeurtenis. Het voelen in mezelf ontdekken en de signalen van mijn lichaam leren kennen. Ervaren waarop en hoe mijn intuïtie ja en nee zegt. Overgeven aan wat komt. Vertrouwen. En zo mezelf ervaren in wie ik echt ben. Vrij. 

'Hoe vol is mijn leven dan?'

Op 15 juni 2021 vertrok ik...

… met een volle tank, 100 euro, een tas met eten, slaapzak, gaspitje, thermoskan en kookgerei. Op reis met zelfs de rijrichting 5 minuten voor vertrek nog onbekend. Ik stopte in plaatsen waarvan de naam fijn klonk, sliep bij mensen thuis of in de auto. Op gevoel belde ik ergens aan of ik sprak mensen aan op straat. Vond ik niemand, voelde iets niet goed of had ik daar zin in, dan sliep ik in mijn huis op wielen.

Waarom 1 euro?

Maximaal 1 euro uitgeven aan een slaapplek en eten voor mij nodigde me uit om totaal anders te bewegen. Ik had namelijk de overtuiging dat ik geld nodig had voor het leven en zat gevangen in de overtuiging van- en focus op het resultaat. Oplossingen kon ik niet meer kopen met geld. En hoewel ik zonder aarzelen aan dit avontuur begon had ik net als ieder ander die me volgde geen idee waar deze reis me heen ging brengen. Ik voelde me een rondlopend experiment waarvan ik elke dag een samenvatting deelde op mijn eigen reality TV-kanaal. 

Hier kookte ik soep op straat in St. Albon Auriolles (Frankrijk) en deelde ik het uit aan iedereen die het wilde eten.

Geven om te geven

Ik wilde overtuigingen loslaten en deed het project om te ervaren wat het betekent om vrijgevig en onvoorwaardelijk te geven. Het was niet de bedoeling dat ik ging werken in ruil voor geld. En ook niet dat ik strategisch ging doen om geld te ontvangen. Kwam er iets naar me toe dan was ik vrij om tegen alles ja te zeggen. 

Hier werkte ik op een zeilboot nadat mijn intuïtie bleef herhalen: ga naar de haven en ga werken op een zeilboot. Ik wachtte voor de ingang en de eerste schipper had werk voor mij. Op een zeilboot met Nederlandse eigenaar.

Waar gaf je wel geld aan uit?

Wanneer ik geld ontving kon ik het uitgeven aan projecten (zoals aan boodschappen voor het koken van een maaltijd) en aan brandstof voor de auto waarmee ik reisde. Een lege tank en geen geld betekende dat ik niet verder kon reizen. 

Hier gaf ik in Strassbourg (Frankrijk) een kookworkshop waarbij we Colombiaanse maisbroodjes maakten die ik in Heidelberg leerde maken. 

Zonder plan

Uit mijn hoofd, in mijn gevoel. Alle beslissingen nemen in het moment. Het was een verademing dat het leven in dit project volledig om mij mocht draaien. Met mijn veiligheid, plezier, ontdekkingsreis en proces als uitgangspunt. Ik stond toe en schepte hiermee ruimte om niks te moeten en werkelijk alles te mogen. Vrij.   

Hier werd ik ergens in Oostenrijk voor de derde nacht op rij wakker in de auto en realiseerde ik me hoe fantastisch het is om een project te doen vanuit vrijgevigheid en zonder de drijfveer geld.

'Ik leefde met 1 euro per dag en nooit eerder voelde ik me zo rijk.'

Antwoorden die ik o.a. vond

Fijn voelen (h)erkennen

Het doen van dit project is één van de grootste en meest bijzondere cadeaus die ik ooit aan mezelf heb gegeven. Ik leefde met 1 euro en voelde me de rijkste persoon op aarde.

Ik leerde in mijn lichaam herkennen wanneer iets goed voelt en fijn, maar ook wanneer iets of iemand helemaal niet bij me past. 

Hier was ik bij een familie in Servië waar we paprika’s klaarmaakten voor de winter. 

Mezelf geloven en vertrouwen

Het liet me zien hoe sterk mijn intuïtie is, dat ik mezelf geloof en kan vertrouwen en dat ik snel en uitstekend in staat ben om beslissingen te nemen. 

Hier was ik een dag bij deze lieve Italiaanse familie in Lorregia, nadat ik ’s nachts in de auto voor hun deur had geslapen. Ik verlangde intens naar geborgenheid, warmte en liefde en ik ontving geborgenheid, warmte en liefde. 

Verlangen

Het maakte me bewust van het voelen van de verbinding met mezelf en leerde me alles over leven vanuit verlangen.

Hier maakten we in Strassbourg tattoos. Vrij om te spelen, inspiratie te voelen en creatief te zijn. 

Wat ik kom brengen

Ik ontdekte hoe rijk vrijgevigheid me laat voelen en wat mijn krachten, talenten en passies zijn. 

Hier interviewde ik horlogemaker Rexhep Rexhepi van Akrivia in Genève, nadat mijn nieuwsgierigheid me tijdens het rondstrompelen door de stad naar het raam van zijn atelier zoog. Ik niet kon stoppen met kijken en alles in me zei: ga naar binnen en vraag wat ze hier doen. Ik was welkom en ontmoette een vriend voor het leven. (Lees het interview hier)

Verbinden is mijn natuur

Ik ervaarde hoe natuurlijk het voor me is om me te verbinden. Ontvangen, open, onbevooroordeeld en liefdevol. 

Hier was ik bij de familie van Atonija (rechts) in Kriz (Kroatië). Ik ontmoette haar in de kerk nadat mijn intuïtie zei: ga in dit dorp naar de zondagmis. Deze familie heeft in de afgelopen jaren al 7 mensen ontvangen die op doorreis waren naar het oosten. Het huis ligt niet op een reisroute, niet aan een doorgaande weg en valt ook helemaal niet op. Toeval bestaat niet. Met haar vader als inspiratie in gastvrijheid was ik Antonija’s eerste gast.

Leven in het nu

En ik mocht ervaren wat het betekent om te leven in het nu. Leven voor de ervaring in plaats van het resultaat. Voelen, voelen, voelen. Nu, nu en nu. 

Deze foto komt uit het familieportret dat ik maakte van een jonge familie in Genève. Het vastleggen van hun dagelijkse leven in foto’s is één van de mooiste en warmste dingen die ik in de reis heb gegeven. 

'Ik vertrouw mezelf en weet dat ik uitstekend in staat ben om beslissingen te nemen.'

Wat is nu je waarheid over geld?

Ik ben vrij. Dus ook vrij om zo veel of weinig geld te ontvangen als ik wil. Leven met 1 euro per dag was een uitnodiging aan mezelf om te ontdekken hoe leven en voelen los staan van geld. Ik kwam tot inzicht dat ik leef om mezelf te ervaren en voelen in wie ik ben. Liefde.

Elke ervaring, elk gevoel, komt uit mij. Door deze ervaringen kies ik er nu voor een leven te creëren vanuit verlangen en doe ik projecten voor het vervullen ervan. Dit staat los van de drijfveer geld. 

Was je nooit bang?

Angst is een emotie die er altijd zal zijn. Voor mij is angst een signaal van mijn intuïtie die me vertelt dat een gedachte, richting of situatie zoals ik deze voor me zie, niet bij me past. En dat ik het dus nog meer op mijn eigen manier mag doen. Een manier die wel goed voelt. Mijn veiligheid staat altijd voorop. Ik neem mezelf serieus en weet wat ik doe. 

Ik heb me nooit onveilig gevoeld en ik ben niet bang dat er nare dingen gebeuren. Zou ik dat wel zo voelen dan kon ik niet doen wat ik doe. 

Hier werd ik wakker nadat ik voor het eerst een nacht op het strand buiten sliep in Glyfada (Griekenland), nadat ik mijn auto had achter gelaten en te voet verder was gegaan. Ik sliep buiten om onafhankelijk en vrij te zijn. 

 

Wat was oncomfortabel?

Op het moment dat ik stop met voelen, naar mijn hoofd ga en start met gedachtes zoals ‘wat als….?’ voelt het oncomfortabel. Natuurlijk is er altijd spanning wanneer ik weer buiten mijn comfortzone ga. Zoals wanneer ik weer naar een nieuwe plek ga waar ik weer nieuwe mensen ga ontmoeten en geen idee heb wat er weer allemaal komen gaat. Desondanks weet ik dat ik deze onvoorspelbare gebeurtenissen wil beleven. Het vraagt om overgave en vertrouwen. Hier heb ik van geproefd, maar kan ik nog zo veel meer in groeien. Ik weet dat het altijd goed komt en zelfs al goed is. Alles is een proces. En alles is altijd in beweging. 

Hier was ik in Lindau bij Malwina en Emile. Ik belde aan met de vraag of ik soep voor ze mocht maken. Nog steeds hebben we af en toe contact en Emile is gestart met Engelse les zodat hij ook met me kan praten als ik weer langskom op mijn reis terug. 

Hoe nu verder?

Mijn volgende stap is vanuit en in verbinding met mijn verlangen gevoel een leven creëren dat echt bij me past. Een leven dat lekker stroomt en is wie ik ben. Met projecten die zich via mijn intuïtie aan mij tonen om liefde, verbinding en vrij zijn zichtbaar te maken in de wereld. Voelbaar.

Nu reis ik door Griekenland en maak ik mijn eerste boek

In oktober 2021 vloog ik naar Athene om mijn auto op te halen en terug naar Nederland te reizen. Maar nog voordat ik Griekenland uit was werd ik verliefd op het land, de cultuur en keuken. Nu reis ik door het land, leef ik met locals, verzamel ik traditionele plantaardige recepten en maak ik mijn eerste boek.

Eten verbindt.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang af en toe een e-mail waarin ik deel wat mij geïnspireerd heeft en waar ik blij van word. Over mijn reizen, food, spiritualiteit, bewustzijn en groei.