Boekentip: De Stam van de Holenbeer

Vroeg deze zomer om een echt goed boek en kreeg in plaats van het zoveelste persoonlijke ontwikkelingsboek een dikke pil van een historische roman als tip: De Stam van de Holenbeer, geschreven door Jean M. Auel.

Lopend door de natuur van Messinia, regio van Peloponnesos, verbeeld ik me steeds in hoe het 35.000 jaar geleden moet zijn geweest om hier te leven. Het boek laat me stilstaan bij alles wat ons is voorgegaan.

Het verhaal gaat over Ayla die – als één van De Anderen – na een aardbeving terechtkomt bij de Stam van de Holenbeer. Ze wordt gezien als vreemd en minder ontwikkeld, terwijl ze in werkelijkheid verder ontwikkeld is dan de leden van de stam.

Wanneer ze verdriet voelt, komt er water uit haar ogen. Ze leert in een dag tot 20 tellen terwijl de hoogst geplaatste hier jaren over heeft gedaan, ze kan zwemmen en wordt gedreven door iets in haar dat haar dingen niet-niet kan laten doen.

Nieuwsgierig, eigenzinnig en dapper. Maar ook eenzaam, anders en vaak onbegrepen.

Een prachtig verhaal over het ontstaan van de geëvolueerde mens, tot in detail beeldend beschreven, dat je aan de hand meeneemt in hoe het leven destijds kan zijn geweest. Van gebruiken en gewoonten tot de seizoenen en het leven van de natuur.

Een boek dat gaat over moed, hoop, liefde en instinct. Over het lopen van je eigen pad en dat er, zelfs wanneer je dat nog zou willen, geen andere weg voor jou is te gaan dan de weg die voor jou bij dit leven hoort.

18 november 2021, George of Ridomo Canyon, Peloponese (Griekenland)

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang 1x per maand een e-mail waarin ik deel wat mij geïnspireerd heeft, waar ik blij van word en wat me verder heeft geholpen. Over reizen, food, voelen, bewustzijn en groei.