Did you grow up rich?

‘Did you grow up rich?’ werd me de afgelopen maanden regelmatig gevraagd.

Ik antwoordde daarop: ‘voor Nederlandse begrippen valt dat wel mee. Groeide op in een middenklasse gezin, lieve ouders, geen prestatiedruk, de vrijheid om als tiener veel te ontdekken. Één keer per jaar op vakantie, maar verder niet “extreem veel geld” ofzo.’

‘Well, that sounds like you won the lotery’, zei men dan.

Als ik er nu aan denk dat ik opnieuw zou zeggen ‘valt wel mee’ bekruipt me een diep gevoel van schaamte.

Want, jeetje.. wat zijn we hier rijk.

Opgroeien in een gezin waar je welkom bent en de vrijheid hebt om te spelen, op pad te gaan en waar plezier maken met vrienden, genieten en herinneringen maken belangrijker is dan presteren, is fucking rijk.

Laat staan dat er altijd iets te eten is, we kleren hebben om te dragen en een fiets om op rond te fietsen.

Maar ook..

… dat we relatief goedkoop altijd groenten tot onze beschikking hebben waardoor we gezond kunnen eten.

.. dat je als vrouw in Nederland een mening mag hebben – en dat die mening telt.

.. dat je leuk werk en een carrière mag doen.

.. dat het geaccepteerd is wanneer je alleen op jezelf woont of op reis gaat.

… dat we een vriend of vriendin mogen hebben en die zelf mogen kiezen.

En al zouden we in Nederland nooit naar school gaan, dan nog word je omgeven door zo veel kennis en gevoed met zo veel informatie dat het je vanzelf wel doet groeien.

Nu ik hier weer ben, en kijk naar het leven hier, zie ik in alles rijkdom.

Hier geboren zijn en opgroeien is echt ALLES.

Misschien wel leven we in het rijkste land ter wereld.
(En dan kijk ik niet eens naar geld)

Het is mijn wens dat heel veel mensen naast mij, die opgegroeid zijn met zo veel privileges, dit ook zo voelen. Dat ieder zijn verantwoordelijkheid neemt, omdat wonen in Nederland ons zo veel kansen geeft.

Dit leven ís het winnende lot uit de loterij.

Kijk naar wat je hebt.
Ben daar dankbaar voor.
En doe er iets mee.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang 1x per maand een e-mail waarin ik deel wat mij geïnspireerd heeft, waar ik blij van word en wat me verder heeft geholpen. Over reizen, food, voelen, bewustzijn en groei.