Doelgericht werken met een visionboard als basis

De afgelopen dagen werkte ik aan mijn visionboard(s) omdat ik behoefte had aan het kader waarbinnen ik video’s, artikelen en blogs wil gaan maken. Ik weet ondertussen dat mijn visionboards mij in één oogopslag kunnen vertellen wat de rode lijn is binnen een bepaald thema. Als ik soms even de richting niet weet, maak ik een visionboard omdat het mij antwoord geeft op een heleboel onduidelijkheden en vragen.

In deze blog deel ik:
– wat een visionboard is;
– waarom een visionboard zo’n krachtig middel is;
– hoe je het onderwerp bepaalt van je visionboard;
– wat de meest gemaakte fouten zijn bij het maken van een visionboard;
– hoe je zelf aan de slag kunt gaan met het maken van een visionboard;
– 6 tips voor het maken van jouw ideale visionboard;
– wat je vervolgens doet met jouw persoonlijke visionboard;
– wat nodig is om je doelen en dromen te realiseren.

Wat is een visionboard?

Een visionboard of moodboard is een persoonlijk kunstwerk met plaatjes en teksten dat laat zien waar jouw diepste behoeftes en verlangens liggen. Het vertelt wat jij écht graag zou willen en wat jou doelen kunnen zijn.

Visie staat voor een inspirerend, uitdagend en dynamisch beeld van de toekomst. Het is een ambitieus beeld van de toekomst over een periode van 3 tot 5 jaar.

De kracht van een visionboard is dat het onbewustzijn afbeeldingen, woorden en kleuren kiest die voor jou op dit moment aantrekkelijk en waardevol zijn. Trekt iets je aandacht? Vertrouw er dan op dat jouw onbewustzijn dit als belangrijk aanmerkt en dat dit een plek mag krijgen op jouw visionboard.

Het onderwerp of thema van je visionboard bepaal je zelf. Het visionboard kan betrekking hebben op jouw leven als groot geheel, maar kan ook betrekking hebben op een onderdeel van je leven. Bijvoorbeeld op je werk, je bedrijf, je nieuwe droomhuis, je hobby’s, de relatie met je kinderen, op vriendschap, enz.

De meest gemaakte fouten bij het maken van een visionboard zijn: nadenken en wikken en wegen of dat plaatje of woord wel écht interessant is voor jou. En afvragen waarom dit plaatje wel of niet op jouw visionboard mag komen. Hiermee ga je met je bewustzijn de kracht van het onbewuste kapot-redeneren en dat wil je nou juist net niet.

Trekt een plaatje, kleur of woord dus met een positief gevoel jouw aandacht? Knip het dan uit en plak het op je visionboard. Ben niet bang dat je iets over het hoofd ziet. De dingen die jouw niet opvallen “zie jij niet” omdat deze door jouw onbewustzijn worden weggefilterd; veel sneller nog dan jij kunt denken hebben deze dingen de betekenis van ‘onbelangrijk’ gekregen.

Zelf aan de slag met het maken van een visionboard?

Bepaal dan eerst helder het kader (het onderwerp/thema) van je visionboard. Is dit je eerste keer? Kies dan voor het gemak ‘jouw leven’ als rode lijn.

Je hebt nodig: een canvasdoek (te koop bij een hobbywinkel), een schaar, goede lijm (ik geef de voorkeur aan alleslijm van het merk Tesa), tijdschriften en (een dag) tijd.

6 tips voor het maken van jouw ideale visionboard

1. Gebruik een grote variëteit aan tijdschriften, zodat je vanuit een breed perspectief kunt oriënteren op wat jou aanspreekt.

2. Werk met een tijdslimiet van 1,5 tot 2 uur bladeren en knippen.

3. Scheur of knip ook grote afbeeldingen uit die je als sfeerbeeld kunt gebruiken voor de achtergrond van je visionboard. (Ik hou niet zo van wit-ruimte, maar dat is natuurlijk persoonlijk).

4. Werk helemaal vanuit jezelf en vanuit jouw verlangens. Denk niet dat je iets niet kunt/mag opplakken omdat je denkt, gelooft of weet dat jouw partner dit (op dit moment) nooit zou willen. Je weet nooit hoe het leven loop en draait. Misschien wordt jouw droom op een dag wel JULLIE droom. Laat je niet tegenhouden door de gedachte dat iets onrealistisch is of niet voor jou zal zijn weggelegd.

5. Knip dus uit wat JIJ mooi vindt, wat JOU aanspreekt en wat JOUW aandacht trekt.

6. Maak je het visionboard met anderen samen? Laat je dan niet afleiden door wat zij maken en op hun visionboard hebben staan. Misschien (en vast) vind jij die dingen ook belangrijk, maar diep van binnen is dat voor jou op dit moment minder belangrijk. Jij hebt andere wensen en behoeftes om naartoe te werken. Vertrouw erop dat jouw onbewustzijn kiest voor jouw belangen.

Geniet van dit proces en geniet van het resultaat. Het is super bijzonder dat jij op een blanco canvasdoek (met eerst helemaal niks erop) na een dag werken een persoonlijk (kunst)werk hebt gecreëerd met jouw verhaal.

Het visionboard is klaar? Hoe nu verder?

Het visionboard gaat er voor zorgen dat jij elke dag herinnerd wordt aan de situatie waar jij graag naartoe wilt. Geef je visionboard daarom een prominente plek in huis. Door elke dag naar het visionboard te kijken gaat de wens voor jouw toekomst steeds meer leven. Geloof het of niet, het leven zal er voor zorgen dat alles in jouw richting gaat bewegen voor de realisatie van deze dromen en verlangens.

Het is nodig dat je in beweging komt, activiteiten onderneemt en blijft handelen in de richting van jou doel.

Regelmatig zullen er kansen voorbij komen die jou in de richting van jouw doelen kunnen brengen. Vaak hebben deze kansen de neiging om voorbij te komen als nietsbetekenende toevalligheden. Het is de uitdaging en het spel om deze kansen als echte kansen te gaan herkennen.  

Het is een illusie te geloven dat de realisatie van doelen en dromen in ons leven komen als het winnen van een loterij. Het realiseren van doelen en dromen gaat stap voor stap. Elke dag een (soms minuscule) kleine stap. Vaak zijn we ons helemaal niet bewust van die kleine stap die achteraf nodig was om uiteindelijk ‘daar’ te komen.

Hoe meer je dit spel van het leven leert begrijpen en gaat ervaren, hoe groter je vertrouwen in het leven wordt. Vertrouw op dit proces.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang 1x per maand een e-mail waarin ik deel wat mij geïnspireerd heeft, waar ik blij van word en wat me verder heeft geholpen. Over reizen, food, voelen, bewustzijn en groei.