Hoe lang heeft het geduurd voordat je wist wat je wilde gaan doen?

Vandaag gaf ik in mijn Instagram stories een tour door mijn kantoor en stuitte ik op de stapel boeken die ik aangeschaft had voor de opleiding ‘roman schrijven’. Na 2 lesblokken was wel duidelijk dat ik helemáál niks toe te voegen heb aan de wereld van de romans. Maar ik had het wel geprobeerd.

Vaak krijg ik de vraag: hoe lang heeft het geduurd voordat je wist wat je wilde gaan doen? En hoe ontdek ik wat mijn passie is?

Het heeft voor mij mega lang geduurd om erachter te komen wat ik nou precies wilde gaan doen. En ik heb ervaren dat ik hier alleen maar achter kom door in beweging te zijn. Het had mij niks gebracht als ik hier alleen maar over had nagedacht. Je passie ga je niet vinden door het ‘te bedenken’.

De afgelopen 4 jaar is er geen dag voorbij gegaan dat ik niet in een cursus, opleiding of trainingstraject zat. Het liet me inzien dat het ontdekken van een passie vraagt om veel tijd, energie, toewijding, discipline en geduld. Het vraagt ook om zacht en vergevingsgezind te zijn naar mezelf op het moment dat ik ontdek dat iets het niet voor mij is; zie het als het accepteren van – wat in de volksmond regelmatig wordt gezien als – het “falen”.

Als ik terugkijk op al die jaren merk ik dat het voor mij nooit een kwestie is geweest van ‘of ik daar zin in heb’. Ik word in mijn weg en proces gedreven door een vuur in mij dat zegt: ‘we blijven groeien en gaan door totdat je het gevonden hebt’.

De kwaliteit van mijn leven wordt bepaald door de keuzes die ik ELKE DAG maak. En zo stel ik mezelf ook regelmatig de vraag: neem ik op dit moment verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven en gevoel van geluk?

Is het antwoord ‘ja’ – en dat is het in principe altijd – dan is het voor mij logisch en vanzelfsprekend dat ik werk aan mijzelf op de gebieden waar ik het op dat moment nodig vind.

Het vinden van je passie en het leven van je missie, krijg je echt niet voor niks. Maar ben je eenmaal die weg ingeslagen, dan word je voor je inspanning beloond.

Wil je ‘jouw ding’ vinden? Ga dan ook eens dingen alleen doen. Zoek buiten die comfortabele kaders waaraan je zo gewend bent. En net zo belangrijk, vertrouw hier op je eigen kennen en kunnen.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang 1x per maand een e-mail waarin ik deel wat mij geïnspireerd heeft, waar ik blij van word en wat me verder heeft geholpen. Over reizen, food, voelen, bewustzijn en groei.