Over schuldig voelen, verantwoordelijk voelen voor anderen en altijd loyaal willen zijn

Gisteren had ik een mooi gesprek met iemand en praatten we het over schuldig voelen, loyaal (willen) zijn en verantwoordelijk voelen voor het besparen en vermijden van pijn bij een ander.

Het gesprek herinnerde mij eraan dat ik me vroeger (tot voor kort) echt verantwoordelijk voelde voor iedereen zijn gevoel. Pap, mam, Rick, Renzo of wie dan ook die dicht bij me stond.

Altijd had ik wel een excuus om niet helemaal mijn eigen ding te doen en zeggen omdat ik het belangrijker vond dat de ander zich goed zou voelen. ‘De pijn draag ik wel…’, deed ik toen.

Het maakte dat ik voorzichtig was in wat ik deelde. Onbewust was ik altijd wel bezig met wat het effect van mijn voelen, denken en doen zou zijn op het gevoel van een ander.

Op een gegeven moment lag het mij zo in de weg dat ik ook hiervoor (nu 1 jaar terug) onder hypnose ben gegaan.

Bij hypnose doet het er niet toe of wat je ziet en voelt echt gebeurd is of niet. Maar het bracht mij het inzicht dat ik ooit, heel vroeg in dit leven, de afspraak met mezelf had gemaakt dat ik er in dit leven voor zou zorgen dat mijn ouders nooit meer verdrietig hoefden te zijn. Ik was er nu en daar ging ik voor zorgen.

Een last natuurlijk die je als kind helemáál niet moet willen dragen. Maar het was er gewoon.

In de hypnose maakte ik een nieuwe afspraak met mezelf. ‘Ik mag gewoon kind zijn en in elke relatie gewoon mijzelf.’

Ik ben al vol genoeg met de verantwoordelijkheden die ik voor mezelf mag dragen. Het gevoel van de ander laat ik bij de ander.

Samen met het bewust worden van dat niemand iets van een ander hoeft te (en mag) verwachten, maakt dit dat ik sinds een paar maanden voel dat ik niet meer hoef te voldoen aan de verwachtingen van een ander.

De pijn die een ander voelt bij iets wat ik doe is iemands eigen pijn. Die pijn is er niet omdat ik de ander iets “aan doe”. (Ook al wil iemand dit nog wel eens geloven.) De ander is net zo sterk om de verantwoordelijkheid te dragen.

Sta jezelf toe om te stoppen met de verslaving aan ‘een goed mens te zijn’.

Geloof mij… dit maakt echt vrij!!!

Dit inzicht maakt dat ik steeds meer kies voor wat IK verlang te ervaren. En dit gun ik jou ook!

??

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang 1x per maand een e-mail waarin ik deel wat mij geïnspireerd heeft, waar ik blij van word en wat me verder heeft geholpen. Over reizen, food, voelen, bewustzijn en groei.