Soep uitdelen en het straatleven in Athene

Bijna geneigd te klagen over dat we de eerste avond niemand konden vinden, was 11 kilometer lopen om 6 koppen linzensoep uit te delen natuurlijk gewoon “goed” nieuws. Die nacht sliepen er weinig mensen op straat.

Als een 63-jarige dove vrouw haar mondmasker wegschuift om uit dankbaarheid haar gebitloze glimlach te tonen, schitteren haar ogen. ‘I will never forget that smile.’

In gebarentaal vertelt ze dat ze dat ze voor 7 euro per nacht wordt binnengelaten in een daklozencentrum, om droog, warm en veilig te slapen.

Ze is anders dan ieder ander die we zien op straat.

Ze bedelt niet en zit haar tijd uit, oogt oud, krachtig en zelfbewust. Haar gezicht is vol, haar huid gerimpeld. Ze heeft 5 kinderen op de wereld gebracht. Waar zijn die gebleven?

Op de trap voor de ingang van de grootste universiteit van Athene stappen we in een plas gesmolten sneeuwwater, rood van bloed.

Het zien van de groep mensen roept verdriet bij me op. Ik voel pijn. Ze lijden en verlangen ernaar zich geliefd te voelen. Net als jij en ik.

In hun hart voelen ze zich eenzaam.
Heroïne brengt ze naar een wereld met een goed gevoel.

Geen slachtoffers en ook niet minderwaardig.
We lossen niks op en komen ook niemand redden.

We geven eten aan mensen met honger.
Ongeacht keuzes en situatie.

Waar mijn verdriet zich uit in stilte, uit Agelos’ verdriet zich in frustratie en boosheid. ‘Hoe kan een kind van 18 zijn leven vergooien en zich aansluiten bij deze groep?’

Op de man af vraagt hij waarom ze niet stoppen.
Ze willen wel, maar stoppen doet te veel pijn in hun lichaam.

De heroïne verdoofd.
Hun zicht is versmald.

We geven de laatste koppen soep.
En ik voel me veilig.

We praten er een uur over na in de auto.
Confronterend en maakt emotioneel.

De volgende dag slaan we over.
De dag erna zijn we weer op straat.

In Liefde
ongeacht de situatie

Er is maar één

Liefde ?

Geschreven op 4 februari 2022, Athene (Griekenland)

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang 1x per maand een e-mail waarin ik deel wat mij geïnspireerd heeft, waar ik blij van word en wat me verder heeft geholpen. Over reizen, food, voelen, bewustzijn en groei.