Waarom worden we zo gedreven door het verlangen naar een liefdespartner-relatie?

Waarom worden we zó gedreven door het verlangen naar een liefdespartner-relatie (en voortplanting)? Waarom is het vinden van “de liefde” zo’n aanwezig ding in het leven? Kan dit verlangen naar (de) liefde ook in de weg komen te liggen? En is dit onze natuur? Of is dit aangeleerd gedrag?

Deze week werd ik me ervan bewust dat ik de belangrijkheid van “de liefdespartner-relatie” de afgelopen jaren veel te veel gewicht heb gegeven in het grotere geheel van het leven.

Alsof ‘het vinden van een partner waarmee ik mijn leven ga delen’ (huisje, boompje, beestje) het ultieme doel, de heilige graal, zou zijn. Het beeld dat ook wel wordt geschetst in de Nederlandse (westerse) cultuur en maatschappij.

Ik kwam tot inzicht dat “we” GELOVEN en DENKEN dat we alleen liefde kunnen ervaren in een liefdesrelatie óf in het moederschap en vaderschap. En omdat we daar zo diep van overtuigd zijn, is het vinden van een partner zo’n aanwezig en steeds terugkomend ding.

Ons aangeboren, natuurlijke verlangen naar het ervaren van liefde is bovendien zo sterk in ons, dat we werkelijk al onze krachten aanwenden om “die liefde” te vinden, voelen en behouden.

Maar… we hebben helemaal geen relatie nodig om ons lief te voelen of een partner te zijn.

We kunnen en mogen altijd lief voelen en mogen altijd lief zijn voor alles en iedereen.

Het hebben van een liefdespartner-relatie is geen voorwaarde om dat gevoel te uiten en ervaren.

Focus op het zoeken en vinden van de persoon voor de liefdesrelatie haalt focus weg van mezelf. Het haalt me uit mijn gevoel en moment van Nu. En dat is hartstikke zonde van mijn tijd.

Net als iedereen verlang ik naar liefde. Die liefde kan ik op duizenden manieren ervaren.

Beter focus ik op mezelf.

Een liefdesrelatie, partner, is een cadeau. De kers op de taart. Net als dat werk, projecten, vriendschappen de kers op de taart zijn.

Zonder focus op mezelf zal ik nooit een goede liefdesrelatie krijgen en ervaren.

Gelukkig is dit aangeleerd gedrag. Dus de liefdespartner-relatie gaat terug naar de meer evenwichtige plek in mijn leven: het is onderdeel van het grotere geheel.

Alles is tegelijk. Alles bestaat altijd. Naast, samen en tegelijk met elkaar.

Alles Is.

Altijd.

Ook wanneer ik druk ben met al mijn projecten.

Hoe is die balans bij jou?

Tekening 1: hoe het mag zijn.

Tekening 2: hoe mijn gevoel en beeld onbewust te veel was en me in de weg lag.

Tekening 3: hoe de balans mag zijn van de verschillende aspecten in mijn leven.

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang 1x per maand een e-mail waarin ik deel wat mij geïnspireerd heeft, waar ik blij van word en wat me verder heeft geholpen. Over reizen, food, voelen, bewustzijn en groei.