Wat betekent vrijheid voor mij?

Vrijheid en de behoefte aan vrijheid zit al zo lang als ik me kan herinneren in mijn bloed. Eén van de grootste geschenken die mijn ouders mij hebben gegeven is die vrijheid. De vrijheid om al op best wel jonge leeftijd zelf een stukje leven op te bouwen zonder nog directe inmenging en betrokkenheid van mijn ouders (‘ons pap en mam’).

Die vrijheid begon met mijn eerste bijbaantje toen ik twaalf was. Iedere zaterdagochtend om 7.00 uur kroop ik op mijn knieën door het zand om prei te poten voor de preiboer in Meijel. Van mijn zelfverdiende geld ging ik op stap, kocht ik mijn eerste biertjes en Breezers en at ik met vriendinnen tot zaterdagavond laat frietjes moeilijk en softijs in de frietkraam (frituur). Hoe ogenschijnlijk klein en onbelangrijk dit nu misschien klinkt, op dat moment beloonde werken mij al met een fantastische tijd. Werken kreeg – als middel – de betekenis van het creëren van vrijheid. Het zaadje was geplant.

In eerste instantie ging die vrijheid over nog relatief kleine dingen zoals het zelf ontmoeten van nieuwe mensen en nieuwe dingen ondernemen zoals met bus en trein reizen naar Six Flags. Later kreeg die vrijheid een diepere en grotere betekenis. Ik ontmoette tientallen nieuwe mensen en moest zelf uitvinden en uitkiezen wie ik leuk vind en vertrouw. Het leerde me ook wat het betekende om afspraken te (moeten) nakomen, hoe het is om samen te werken en wat het betekent om als vriendinnen altijd op elkaar te letten.

Wat die vrijheid en ruimte mij ook liet inzien was dat ik zelf invloed heb op de kansen en mogelijkheden die ik aangrijp in het leven. Het leerde mij dat ik zelf altijd een keuze heb om op die voorbijkomende trein te springen of om een kans aan me voorbij te laten gaan.

De avonturen die met deze vrijheid gepaard gingen, het genieten, het plezier, het groeien en lachen lieten mij voelen: ik wil het allemaal zelf doen en ontdekken. En ik wil dat dit voor altijd zo blijft.  

Met dat gevoel en die overtuiging wist ik dus ook al gauw dat leven volgens de regels van anderen voor mij niet is weggelegd. Ik vind het leven zo iets bijzonders en mooi dat ik zelf wil bepalen hoe ik mijn tijd invul. Ik wil zelf de koers van mijn leven bepalen. Ik wil mijn eigen mening vormen en hebben. Ik wil los durven en kunnen zijn van anderen. En ik wil zelf bepalen wanneer ik waar naartoe ga.

Die vrijheid wil ik hebben omdat ik geloof dat ik alleen in die vrijheid mijn ontembare nieuwsgierigheid en behoefte aan groei kan blijven voeden. En dus werd het streven en leven in vrijheid één van mijn meest belangrijke persoonlijke waarden.

‘Ik wil het allemaal zelf doen en ontdekken. En ik wil dat dit voor altijd zo blijft.’

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

En ontvang 1x per maand een e-mail waarin ik deel wat mij geïnspireerd heeft, waar ik blij van word en wat me verder heeft geholpen. Over reizen, food, voelen, bewustzijn en groei.